MEYVECİLİK VE BAHÇE YÖNETİMİ
Ahududu bitkileri türkiye nin kuzeyinde batıdan doğuya uzanan bir kuşak boyunca, genellikle 1000 m ve daha fazla yükseklerde, hava oransal nemi fazla olan yerlerde doğal olarak bulunurlar.
Devam Et
Ananas meyve suyunun dünya pazarı iyi bir payı vardır. Ananas meyve ve meyve suyuna da endüstriyel talep vardır. Bu meyve a ve b vitaminince zengin ve kalsiyum içeren iyi bir kaynaktır. Ayrıca fosfor ve demir içerir. Ananas en bilinen popüler tropik meyveler arasında yer alır.
Devam Et
Ananas comosus yetiştiriciliği ve bakımı yaprakları rozet dizilişli,sarı kenarlı,yeşil renkli,dar,uzun,uçları sivri,kenarları testere şeklindedir.Çiçekleri kırmızımsı ve konik başlıdır.Kaktüs familyasına ait bir bitkidir. Gelişme döneminde 22 ºc sıcaklık ister.
Devam Et
Ankara armudu (pyrus communis l.), üstün meyve kalitesi ve uzun süre depolanabilme özellikleri nedeniyle çok eski zamanlardan bu yana armut yetiştiricilerinin ilgisini çeken yerli, standart, kışlık çeşitlerimizden birisidir.
Devam Et
Antep fıstığı yetiştiriciliği antep fıstığı yetiştiriciliği için uzun sıcak yaz günleri ve soğuk kış günleri olan bölgelerde ekonomik anlamda yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Fıstığın olgunlaşması ve gelişmesi için uzun süren sıcaklıklara ihtiyacı varıdır.
Devam Et
Armut kültürünün yapıldığı ve en eski olduğu memleketler arasında: anadolu, italya, fransa, belçika gibi memleketler görülmektedir. Kültür armudu bütün dünya üzerinde elma kültürünün yayıldığı hemen her yerde yetiştirilmektedir. Armut, elmalara göre sıcağa ve kurağa daha dayanıklıdır.
Devam Et
Armut toprak bakımından fazla seçici değildir. Bununla beraber toprak ne kadar derin, geçirgen, sıcak ve besin maddelerince zengin olursa ağaçların gelişmeleri de o kadar iyi ve verimleri de o nispette yüksek olur.
Devam Et
Ayvanın anavatanı kuzey-batı iran, türkistan ve anadolu olduğu bilinen ayva, sofralık tüketiminin yanı sıra, reçel, jöle, marmelat ve meyve suyu olarak da değerlendirilebilmektedir.Ayanca pektin ve tanen açısından endüstri alanında da kullanılmaktadır.
Devam Et
Bademin tarihçesi eski babil'e kadar uzanmaktadır. Babil'de bademin tarihinin başladığı ve en eski kültürü yapılan yiyecekler arasında olduğunu tarihçiler kabul etmektedir. Mısırda iskenderiye yakınlarındaki faros adasında bulunan ganimetler arasında bademe rastlanmıştır.
Devam Et
Bağlarda gübreleme bağcılıkta verim ve kalitenin arttırılmasına yönelik kültürel uygulamaların içerisinde gübrelemenin ayrı bir önemi vardır. Bağlarda uygun ve dengeli bir gübrelemenin yapılabilmesi için öncelikle bağ toprağının verimlilik düzeyinin ve nem kapsamının bilinmesi gerekir.
Devam Et