Kavurma Yağında Asitlik Derecesi Tayini Nasıl Yapılır?

Kavurma Yağında Asitlik Derecesi Tayini

 

Kullanılan Malzemeler ve Cihazlar

 

  • Erlen (250 mL)
  • Pipet (5-10 mL)
  • Terazi
  • Büret  (50 mL)
  • Mezür (50 mL)

 


Kullanılan Kimyasallar

 

  1. Alkol - eter karışımı (yarı yarıya karıştırılmış ve nötrleştirilmiş)
  2. Ayarlı 0,1 N NaOH çözeltisi
  3. % 1 lik Fenolftalein belirteç çözeltisi, (% 95 lik etil alkolde hazırlanmış)

 


Deneyin Yapılışı
 
5 g yağ bir erlenin içerisine tartılır. Üzerine alkol - eter karışımından 25-30 mL eklenir. Kuvvetle çalkalanarak yağın erimesi sağlanır. Üzerine bir kaç damla fenolftalein ilave edilerek bürete doldurulan 0,1 N ayarlı sodyum hidroksit çözeltisi ile erlende pembe renk gözleninceye kadar titre edilir. Oluşan pembe renk 30 sn kalıcı olmalıdır.

 


 
Hesaplamalar
 
%A = (V x N) x 100/ m
 
V = Harcanan NaOH çözeltisi hacmi (mL)
N = Ayarlı NaOH çözeltisinin normalitesi
m = Numune ağırlığı (g) 

BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?