Soya Unu Özellikleri Ve Kullanım Alanları Nelerdir?
Tanımı ve Kullanım Alanları
Ekmek üretiminde ve tüm unlu mamullerde kullanılabilen soya unu sayesinde hem ürünün maliyeti düşürülebilmekte, hem de kalitesi artmaktadır. Ayrıca yağsız beyaz soya unu, pişirme esnasında hamurun su tutma yeteneğini arttırır. Böylece ürünün raf ömrünü uzatarak bayatlamasını geciktirir. Soya unu suyu kendi bünyesinde tuttuğu için mamullerin ekmek dahil piştikten sonraki rutubetinde herhangi bir değişikliğe neden olmaz. Hamurun yapısını güçlendirir, ekmek içinin daha az ve homojen şekilde gözenekli olmasını sağlar, ekmeğe gevreklik kazandırır.

Soya unu kullanılmadan hazırlanan hamurdan elde edilen somunun pişirilmesi esnasında su kaybı %18'dir ve pişirildikten sonra normal ekmek %32 nem ihtiva eder. Soya Unu'nun ekmek üretiminin yanı sıra diğer unlu mamullerdeki kullanımı da çok faydalıdır. Baklava'dan böreğe, mantı'dan milföy hamuruna kadar pek çok farklı üründe Soya Unu kullanılabilir. İçine Soya Unu katılan hamurun yufka şeklinde açılması esnasında elastikiyeti artar. Böylece yufkanın yırtılması önlenir. Yufka hamurunun için katılacak soya unu sayesinde daha fazla nem oranına sahip olan yufka hemen bayatlamaz, kuruyup kısa sürede kırılmaz. Aynı şekilde içine soya unu ilave edilen tüm unlu mamullerin bayatlaması gecikir ve raf ömrü uzar. Soya Unu, bisküvi, makarna gibi ürünlerde de başarıyla kullanılabilir.
- Kübra
- ***@sorhocam.com
- Sorhocam
- ***@sorhocam.com
Soya, günümüzde başta veganlar olmak üzere herkes için hayvansal ürünlere alternatif oluşturur. Soya sütü ve soya unu, inek sütü ve buğday ununa alternatiftir. Soya köftesi, soyanın besin değeri nedeniyle et köftesine alternatif olup, içerdiği protein ve aminoasit yapısı ile ete benzer özellikler gösterir. Tofu hayvansal peynire alternatif bir soya peyniridir. Ayrıca dünyada en fazla üretilen ve tüketilen yağ soya yağıdır. Soyada yer alan kompleks polisakkaritleri selüloz, hemiselüloz ve pektin oluşturur ve bu maddeler diyet lifi olarak sınıflandırılır. Proteince zengin olup oldukça besleyici olan soya, dünyayı besleyen 5-6 bitkisel üründen birisidir. Soya tarih boyunca Doğu ve Güneydoğu Asya mutfağında soya sosu, miso, nattō ve tempeh gibi fermantasyon sonucu oluşan formlarıyla, sade bir şekilde, ya da süt ve tofu olarak tüketilmiştir.
- Alis
- ***@sorhocam.com