Gübrelemede Aminoasitlerin Önemi

Proteinlerin yapı taşlarını oluşturan moleküllere Aminoasit denir Aminoasitlerin peptit bağlarıyla uç uca eklenmesiyle oluşturdukları kısa polimer zincirler "peptid", uzun polimer zincirler ise "polipeptid" veya "protein" olarak adlandırılırlar. Hücre içerisinde ribozomlar, mRNA moleküllerini kalıp olarak kullanarak aminositleri uç uca ekleyerek proteinleri sentezlerler

Bitkilerde Aminoasitlerin Başlıca Görevi

(Büyümeyi teşvik eder, meyve kalitesini artırır, meyve olgunlaşmasına yardımcı olur.)

Stres Direncine Etkisi

Düşük nem,yüksek sıcaklık, don zararı, sel vb ürünün kalitesini etkileyecek olumsuzluklara direnç sağlar

Fotosentez Etkisi

Bitki gelişimi için fotosenteze ihtiyaç duyar. Fotosentezi için yüksek derecede önemli olan klorofil konsantrasyonunu artırmak için yardımcı olur. Bu sayede bitkiler yemyeşil kalırlar

Stomalara etkisi

Stomalar gaz alışverişini kontrol eden hücresel yapılardır. Stomalar bitki dengesi, makro ve mikro besin emilimi gerçekleştirir. Stomaların açılması, dış etkenler (soğuk, nem, sıcaklık ve tuz konsantrasyonu) ve iç faktörler (amino asitler konsantrasyonu, abcisic asit vb) tarafından kontrol edilir.

Şelat Etkisi

Amino asitler Mikrobesin elementleri için mükemmel bir selat maddesidir. Mikrobesinler ile birlikte uygulandığında, bitki bünyesinde mikro besinlerin emilimi ve tasınması hızlandırarak kolaylaştırır. Hücre zarı geçirgenliğine olan etkisi nedeniyle. L-Glycine ve L-Glutamik Asit, çok etkili selat ajanları olduğu bilinmektedir.

Bitkisel Hormonlara Etkisi

Amino Asitler bitkisel hormonları ve büyüme düzenleyicileri uyaran ve aktive eden aktivatörlerdir. Çiçek ve meyve ile ilgili hormonların sentezini tetikler.

Döllenme ve Meyve Olusumuna Etkisi

Döllenmenin alabilmesi için polen tozlarının dişicik tepesinden geçip yumurtalığa ulaşması gerekir. Aminoasitler polen dogurganlığa yardımcı olur, polen çimlenmesi ve polen tüpü uzunlugu artırır.

Nötr Amino asitler Hidroksilli Amino Asitler (-OH) Sülfür Grubu İhtiva Eden Amino Asitler Bazik amino Asitler Asidik Amino Asitler
mono-karboksilli ve mono-amino gruplu amino asitler;
Glisin
Alanin
Valin
Leusin
Prolin
Izoleusin
Serin
Theoronin
Tirozin
Sistein
Metionin
Birden Fazla amino grubuna sahip a.asitlerdir.
Lizin
Arjinin
Histidin
Birden Fazla karboksil grubu bulunduran
a.asitlerdir
Aspartik Asit
Glutamik Asit
Asparajin
Glutamin
İlginizi Çekebilecek Konu Başlıkları
BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
BU KONU HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
F
  • Furkan
  • ***@sorhocam.com
Hayvansal mi bitkisel mi aminoasit kullanmaliyız?
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?