SULAMA SUYU KALİTESİ NASIL OLMALIDIR

Tarımsal üretim yapılırken toprak özelliklerinin yanında sulama suyunun özellikleri de dikkate alınmalıdır. Her su, sulama suyu olarak kullanılamaz. Sulama amaçlı kullanılacak sularda temel olarak tuzluluk, sodyum içeriği, bor ve bikarbonat iyonlarının düzeyi göz önünde tutulmalıdır.

Ağaç Sulama Teknikleri

1. Tuzluluk

Sulama suları tuzluluk açısından 4 gruba ayrılırlar. Bunlar;

  • (C1) - 2.5 mmhos/cm' den az: Tuzluluk çok az
  • (C2) - 2.5 – 7.5 mmhos/cm: Tuza dayanıklı bitkiler yetiştirilebilir.
  • (C3) - 7.5 – 22.5 mmhos/cm: Çok tuzlu, iyi drene olan düşük tuzlu topraklarda tuza dayanımlı bitkiler için kullanılabilir.
  • (C4) - 22.5 - mmhos/cm' den çok: Çok az. Bu tür sular sulama amaçlı kullanılamazlar (Parsons ve ark 2000).

2. Sodyum Absorbsiyon Oranı (SAR)

Sodyum absorbsiyon oranı açısından sulama oranı 4 grubta incelenebilir.

  • (S1) 0 – 10 arasında ise: Düşük
  • (S2) 10 – 18 arasında ise: Orta
  • (S3) 18 – 26 arasında ise:Yüksek
  • (S4) 26' dan yüksek ise: Çok yüksek olarak değerlendirilir. Buna göre, sulama amaçlı kullanılan sular C1 S1 ve C1 S2 ve C2 S1 sınıflarındaki sulardır. C1 S3 ve C1 S4 hatta C2 S2 ve C2 S3 ve C2 S4 sınıflarındaki sularda belli oranlarda jips (alçı taşı) kullanılarak dayanıklı bitkilerin yetiştirilmesinde kullanılabilir.

3. Bor Düzeyi

Bitkiler genellikle bor toksititesine çok hassastırlar. Toprak veya sudaki küçük bor değişimleri toksititeye neden olabilir. Sulama suyundaki bor düzeyi Tablo 3'de verilen zarar eşiği düzeyini geçmemelidir. Görüldüğü meyveler bora karşı oldukça hassastırlar. M3 te 0.5gr.'ı geçen bor düzeyleri meyveler için genellikle toksiktir denebilir. (Maas,1990).


4. Bikarbonat İyonlarının Düzeyi

Sulama sularında özellikle Rezüdiyel Sodyum Karbonat iyonu düzeyi çok önemlidir. Sodyum


Karbonat (Na2CO3) düzeyi;

1.25 meg/l' den az ise: Sulamada güvenle kullanılabilir.

1.25 – 2.5 meg/l arasında ise: Sınırlı miktarda bitkiler için kullanılabilir.

2.5 meg/l'den fazla ise: Kesinlikle sulama suyu olarak kullanılamaz.



Sulama Tekniğinin Belirlenmesinde Dikkat Edilecek Hususlar


Bitki Su İhtiyacı

Bitkiler için su üç şekilde önemlidir. Toprakta bulunan organik maddelerin eriyik hale geçmesi, %1-2 oranında dokularının yapımı için, geriye kalan kısmını da terleme yoluyla havaya verir. Bitkiler solma noktasına gelmeden sulanmalıdır.


Sulama Zamanı

Toprak neminin bitki gelişimini olumsuz yönde etkileyecek bir düzeye ulaşmadan sulama yapılmalıdır. Bitki yarayışlı suyun %75 oranında kullanıldığı zaman sulama yapılmalıdır. Sulama zamanın tespitinde değişik yöntemler ve teknik ölçüm cihazları kullanılmaktadır. Ancak her zaman yanımızda teknik ölçüm cihazları bulunmayabilir. Basit olarak bitkideki susuzluk durumunu anlamak için yapraktaki solgunluk, pörsüme, açık yeşil rengin koyu mavimsi renge dönmesi gibi gözlemlerle susuzluk anlaşılabilir. Bir diğer basit yöntemse arazide açılacak bir çukurla avuç içine alınacak toprak kütlesindeki ıslaklığa bakılarak toprağın su durumu anlaşılabilir


Sulamada Verilecek Su Miktarı

Verilecek su miktarı her defasında mevsimsel açıdan farklılık gösterebilir. Az su verip bitki büyüme evresini olumsuz etkilememek gerekir. Fazla su verip topraktaki tuzluluk ve drenaj problemi oluşturmamak gerekir.


Sulama Aralığı

Sulama aralığı bitki çeşidi ve büyüme devresi ile toprağın derinliği, bünyesi ve su tutma kapasitesi ve iklim şartlarına bağlıdır. Kumlu topraklar geçirgen olduğu için sulama aralığı kısa olmalı, killi topraklarda ise uzun süreli olmalıdır.

İlginizi Çekebilecek Konu Başlıkları
Konu Görselleri
  • Sulama Suyu Kalitesi Nasıl Olmalıdır?
BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?