Kaya Sarmaşığı

  • Latince :Hedera sp
  • Familya: ARALİACEAE
  • Anavatanı: Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya
  • Mekan: Dış Mekan
  • Grup: Sarmaşıklar

Kaya Sarmaşığı

Tanımı: Her dem yeşil tırmanıcı ve yerde sürünücü bitkilerdir. Yaprakları yeşil, sarı, gümüşi renklerde,  sarmal dizilişli ve dilimlidir. Meyveleri siyah renkli, salkım şeklinde ve içerisinde 3-5 tohum bulunur.


Işık İsteği: Yazın yarı gölge veya gölge yerlerde bulundurulmalıdır. Yoğun gölge yerlerde yapraklardaki alaca rengin solgunlaştığı, giderek tümüyle yeşil renkte yaprakların oluştuğu görülür.


Sıcaklık İsteği: Donlara dayanıklıdır. Donlardan zarar görmeleri hâlinde bu zararı ilkbaharda kolaylıkla telafi edebilirler.


Toprak İsteği: Toprak isteği bakımından seçici değildirler. Alkalik ve nemli topraklarda yetişirler.


Sulama:  Yazın bitkilere bol su verilmeli, çok sıcak havalarda yapraklara su püskürtülmelidir. Sıcaklıkların düşmesiyle dinlenme dönemine giren bitkilere fazla su verilmemelidir.


Gübreleme: Her 2 yılda bir Ocak-Mart aylarında haftada bir kez 0,5-1 g/1 kompoze gübre verilir.


Budama: Budamaya elverişli bir bitkidir. İlkbahar aylarında aşırı soğuk ve donlardan zarar görmüş dallarda budama yapılabilir.


Üretimi: Tohum ve çelikle üretilir.


Hastalık ve Zararlılar: Önemli hastalıkları ödem, bakteriyel yaprak lekesi, kök çürüklüğü ve küllenme, zararlıları ise kırmızı örümcekler ve yaprak bitleridir.

Konu Görselleri
  • Kaya Sarmaşığı Bitkisi
BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?