Tarımsal Üretim Planlamasına Uyulmaması Durumunda Yaptırımlar Nelerdir
Bakanlıkça belirlenen ürün veya ürün gruplarının üretiminde planlamaya uymadığı tespit edilen çiftçiler, İl/İlçe Müdürlükleri tarafından 12 ay içinde planlamaya uygun üretim yapmaları konusunda yazılı olarak uyarılır. Bildirim tarihini takip eden 12 ay sonunda uygun olmayan faaliyete devam eden çiftçiler, uyarı tarihinden itibaren beş yıl süreyle Bakanlığın hiçbir destekleme programından yararlanamaz.
Bir sonraki takvim yılında da planlamaya aykırı faaliyetine devam eden çiftçilere, üretimini yaptığı ürün veya ürün grubuna göre elde edeceği yıllık brüt hasılasının %1-5'ine kadar idari para cezası uygulanır. Söz konusu üretim faaliyeti çok yıllıksa yazılı olarak uyarılır ve destekleme programından yararlandırılmaz. Buna rağmen çiftçi üretimine devam ederse aykırı faaliyette bulunduğu tespit edilen her yıl için bu faaliyetten elde edilecek yıllık brüt hasılasının %1-5'ine kadar idari para cezası uygulanır. Kanun kapsamındaki idari yaptırımlar, kabahate konu ürünün yetiştirildiği işletmenin bulunduğu mahalli mülki amir tarafından uygulanır.