Gıda İşletmelerinde Personel Sorumlulukları Nelerdir?
Gıda işletmelerinde personelin sorumlulukları neler? Kişisel hijyen, gıda güvenliği ve iş akışına uyum hakkında bilinmesi gereken temel kurallar.
Gıda İşletmelerinde Personel Sorumlulukları
Gıda işletmelerinde çalışan personelin sorumlulukları, hem gıda güvenliğinin sağlanması hem de işletmenin kaliteli ve hijyenik üretim yapması için kritik öneme sahiptir. Personelin dikkat etmesi gereken temel görev ve sorumluluklar şunlardır:
1. Kişisel Hijyene Uymak
-
İşe başlamadan önce, tuvalet sonrası, yemek öncesi ve belirlenen diğer zamanlarda elleri uygun şekilde yıkamak ve dezenfekte etmek.
-
Temiz ve uygun iş kıyafetleri giymek, saçları bone veya kıl örtüsü ile kapatmak.
-
Tırnakları kısa ve temiz tutmak, takı ve makyaj gibi hijyen koşullarını zorlaştıran aksesuarları kullanmamak.
-
Üretim alanında sigara içmemek, sakız çiğnememek, yiyecek veya içecek tüketmemek.
2. Gıda Güvenliği Kurallarına Uymak
-
Gıdalara doğrudan temas eden ekipman ve yüzeyleri temiz ve hijyenik tutmak.
-
Ürünlerin uygun koşullarda saklanması ve taşınması için gereken kurallara riayet etmek.
-
Ürünlerin kontaminasyon riskini azaltmak için belirlenen prosedürlere harfiyen uymak.
-
Sağlık durumunu işverene bildirmek; bulaşıcı hastalık veya enfeksiyon belirtileri varsa üretimden uzak durmak.
3. İş Akışına ve Talimatlara Uymak
-
İşverenin verdiği eğitim ve talimatlara uygun şekilde çalışmak.
-
Üretim sürecindeki iş akışını aksatmadan, doğru ve dikkatli hareket etmek.
-
Üretim sırasında oluşabilecek sorunları ve uygunsuzlukları yetkililere bildirmek.
4. Ekipman ve Malzemelerin Doğru Kullanımı
-
İşletmede kullanılan makineleri ve ekipmanları talimatlara uygun ve dikkatli kullanmak.
-
Arıza durumunda yetkiliye haber vermek, müdahalede bulunmamak.
-
Üretimde kullanılan malzemeleri doğru şekilde depolamak ve kullanmak.
5. Hijyen ve Temizlik Kurallarına Uymak
-
Çalışma alanlarını temiz ve düzenli tutmak.
-
Atıkları uygun şekilde toplayıp atmak.
-
Temizlik ve dezenfeksiyon süreçlerine destek vermek.