Gıdalarda Protein Tayini Analizi Nasıl Yapılır?

Kjeldahl Yöntemi

1883 yılında Johan Kjeldahl tarafından geliştirilmiş, bileşiklerin azot miktarını belirlemek için kullanılan oldukça eski bir yöntemdir. ™ Bu yöntemde bileşiklerde bulunan azot, derişik H2SO4'le ve Cu+2 iyonları, civa iyonları ve metalik selenyum gibi katalizörlerle reaksiyona sokularak NH3' a dönüşür. Böylece NH3 asidik ortamda NH4+ iyonları halinde tutulur.


Çözelti H2SO4 ilavesinden sonra kahverengi-siyah bir renk alır, ısıtıldıkça berraklaşır. ™ Soğuyan karışım distilasyon cihazına alınır ve ortamın kuvvetli bazik olması için NaOH ilave edilir. Oluşan NH3 destillenerek alınır ve borik asit çözeltisinde tutulur. ™ NH4+ iyonları, ayarlı HCl ile titre edilir. ™ Proteindeki azot oranından hareket ederek protein miktarı belirlenir.

BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
BU KONU HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
F
  • fatma
  • ***@sorhocam.com
şişelenmiş elma suyunda titrasyon asitliğini saptamak üzere elma suyundan 25 ml alınarak bir erlenmayere aktarılmıştır üzerine bir miktar damıtık su ilave edildikten sonra 0,1 N NaOH ile titre edilmiştir titrasyonda 12,7 ml 0,1 N NaOH harcanmıştır buna göre elma suyunda ki titrasyon asitliğini malik asit cinsinden hesaplayınız
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?