Kültür Mantarı Üretim Sorunları Ve Çözüm Önerileri Nelerdir?
| SORUNLAR | NEDENLERİ | ÇÖZÜMLERİ |
| Misel üretimde başarısız olmak.. | Yanlış planlama stratejisi. | Büyüme parametrelerini gözden geçirin. Nem, sıcaklık, ışık, karbon dioksit vb Not: Kompost çok nemli ise, nemi azaltın. |
| Klorlu veya kirli su. | Kimyasal kirleticileri ortadan kaldırmak için aktif kömür su filtreleri ya da basit ve uygun teknolojik başka yollar kullanın. | |
| Bozuk Kompost. | Kompostu kontrol edin. Hammaddenin iyi ve taze olduğundan emin olun. Not: Torbalama dan hemen sonra pastörize edin. Aksi takdirde fermantasyon gazı, misel büyüme hızını yavaşlatır ya da durdurur. | |
| Kötü pastörizasyon. | Pastörizasyon yöntemini kontrol edin. Pastörizasyon başlamadan önce sürekli buhar olduğundan emin olun. | |
| Torbadaki substrat aşılamadan önce çok sıcak. | Aşılamadan önce Kompostun çok sıcak olmadığından emin olun. | |
| Kötü strain yada | Genç strain ve kalitesi bilinen mantar tohumu kullanın. | |
| Mantar tohumu kontamine. | Uygun koşullarda pastörize mantar tohumu ile tekrar aşılamak. | |
| Aşılamayı unuttum. | Aşıladığınız dan emin olun. | |
| Misel, kötü koku, noktalar ve akarların yayılması. | Pastörizasyon çok hızlı ve / veya kapak çok hızlı açıldı. | Yavaş yavaş sıcaklık azalmalıdır. Çok hızlı kapağını açmayın. Pamukların sıkı bir şekilde yerinde olduğundan emin olun.. |
| Aşılama işlemi. | Hijyenik koşullarında aşılama yapın; Temiz ve hava hareketi olmayan bir yer seçin. | |
| İnkübasyon alanında çok yüksek sıcaklık ve yetersiz havalandırma. | İnkübasyon alanında daha fazla havalandırma yapın. Sıcaklığını kontrol edin ve 25-28 santigrat dereceyi korumak için önlemler alın. | |
| Çok yüksek karbon dioksit. | En fazla% 5 karbondioksit. Odayı daha fazla havalandırın. | |
| İnkübasyon alanın hijyeni. | Kuluçka odasında hijyeni geliştirin. | |
| Miselde yamalar gelişir. Yüzey eşit yaygın değil ve bazı bölümleri diğerlerine göre daha fazla besin var | Kompostu iyi karıştırın. | |
| Bakteriler, mantarlar ve diğer kontaminasyon | Kontamine olanları hemen atın. Gelecekte torbaları daha uzun bir süre pastörize edin. Süreci takip edin. | |
| Mite kirlenme. | Hemen kirlenen torbaları ayırın ve tekrar pastörize edin. Normal işleme devam edin.Not:* Hijyen kurallarını uygulayın; Her adım sırasında her şeyin (kişi, alan, araç, gereç ve çevresi temiz olduğundan emin olun.* Ciddi kirlenme durumlarında en az 1-2 haftalık bir süre tüm kirletici yaşam döngüsünü kesmek için faaliyeti durdurun. Kimyasallar ile bölgeyi spreyleyin* Böcekleri azaltmak için yapışkan tuzak ve siyah-ışık (black-light with water) kullanın. | |
| Misel büyür ama mantar üretmi başarısız olur. | Kompost formülü uygun değildir. | Formülü ayarlayın; pH'ı kontrol edin; talaş; katkı maddeleri; vb |
| Akarlar, mantar, virüs, bakteri ve böcekler. | Pastörizasyon, aşılama ve diğer süreçleri kontrol edin. Hijyen yöntemlerinizi gözden geçiriniz. | |
| Çevresel toksinler tarafından inhibe. | Toksinlerin kaynağını ortadan kaldırın. | |
| Kötü strain veya mantar tohumu | Yeni ve taze suşlar edinin. | |
| Mantar formu oluşur, ancak gelişimde gecikme veya bozukluk oluşması. | Premodia ve büyüme durumu yeterince iyi değil | Sıcaklık ve nem kontrol ediniz. Açık veya kapalı kapılar ve pencere buna göre ayarlayın. |
| Bakteriler, böcekler, solucanlar ve akarlar ile kirlenme. | Işık, sıcaklık, nem ve havalandırma ortamı ayarla, hijyeni kontrol edin. Daha ciddi durumlarda, 3.5 litre su içinde yarım çay kaşığı kükürt kullanın. Torba ve mantar yüzeyini mistleyin. Kontamine torbalarını atın. | |
| Kimyasal kirlilik: çözücüler, gaz, klor, | Toksinleri kaldırın. | |
| Verimsiz suş. | Yeni bir tedarikçi bulun. | |
| Mantarların sapları uzun; şapkaları az gelişmiş. | Yetersiz ışık. | Işığı arttırın veya dalga boyunu ayarlayın. |
| Aşırı karbondioksit. | Hava değişimi, kapı veya pencereyi açın ve doğru zamanda kapatın. | |
| Çok sayıda mantar fakat; birkaçı gelişir. | Çok uzun zaman kuluçka. | Premodia oluşumu süresini kısaltın. |
| Oksijen eksikliği, yetersiz ışık. | Havalandırmayı arttırın ve daha fazla ışık almak için daha fazla pencere veya kapı açın. | |
| Yetersiz Kompost içerik veya düşük kaliteli. | Yeniden formüle edin veya hammadde kalitesini kontrol edin. | |
| Düşük oranlı misel büyüme. | Yüksek oranlı Mantar tohumu kullanın veya yüksek büyüme oranı için koşulları geliştirin. | |
| Verimsiz suş | Daha verimli suş elde edin. | |
| Mantarlar deforme, çürüme ve ölür. | Mikrop veya rakip mikroorganizmalar üremesinin artması. | Üretilen mantarın lehine, rakiplerin aleyhine mantar odalarının koşullarını gözden geçirin. |
| Kompost torba yüzeyleri kirli. | Kirli yüzeyini temizleyin. | |
| Yetersiz havalandırma, çok yüksek nem. | Hava sirkülasyonu artırın. nemi makul seviyelere getirin. Kompost yüzeyindeki su damlacıkları günde birkaç kez buharlaşması gerekir. Sulamayı kontrol edin; Torbalarda su birikiyorsa, yüzeyde delik açarak boşaltın. | |
| Verimsiz suş. | Daha verimlisini elde edinin. | |
| Bu dönemde kimyasalların kullanımı. | Mantar gelişim aşamasında kimyasallar kullanmayın. | |
| Sadece ilk flash da mantar üretilir, sonraki flash da başarısız olmak. | Mantar gelişimi için Kompost içeriği yetersiz. | Kompost içeriğini yeniden formüle edin. |
| Rakip mikroorganizmalar. | Hijyen kontrol, ışık, sıcaklık, nem, hava ve havalandırma ayarlayın. | |
| Başarısız mantar üretim planı | Üretim aşamalarını gözden geçirin ve daha iyi bir planlama yapın. | |
| Zayıf suş. | Yeni bir suş edinin. | |
| Küçük ebatlı mantar. | Çok sayıda mantar aynı zamanda çıkıyor. | Açıklık (lar) boyutunu azaltın. |
| Kompost besin eksikliği. | Kompostın kalitesini gözden geçirin. | |
| Hava değişikliği. | Geniş aralıklı sıcaklık değişikliklerinden sakının. | |
| Sağlıksız Mantar tohumu. | Mantar tohumu kökeni kontrol edin. | |
| Zararlılar ve böcekler. | Nemli iklim. Doğal bir olay, | Mantar evin etrafında limon bitkiler yerleştirin. Mantar odasında direklere ve yere, raflara kireç yayın. Mantar odalarını temizleyin (temiz ve düzgün tutun). |
| İşletmenin etrafında Mantar atıkları. | Atıkları gübre veya geri dönüşüm olarak değerlendirmeye çalışın. | |
| Karıncalar. | Karınca yollarına deterjanlı su koyun. Mantar üzerine gelmemesine dikkat edin. | |
| Mantar hafif | Su yetersizliği. | Mantar nemini kontrol edin. |
| Mantar çabuk bozuluyor. | Hasat zaman Mantarlar çok olgun. | Hasat zamanını daha erkene al. |
| Ambalajlamadan önce mantarın ısısı yüksek. | Amblajına yerleştirmeden önce mantarları soğuk ortamda tutun. | |
| Hasat zaman Mantarlar çok ıslak. | Hasattan birkaç saat önce nemi azaltın. | |
| Mantar raf ömrü ötesinde saklamak. | Hasat dan sonra mantarları hızlı bir şekilde pazarlayın. | |
| Mantar gövdesi üzerinde yer yer çürüme noktalarının oluşması. | İstiridye mantar üzerinde bakteriler(Pseudomonas tolaasii, Pseudomonas fluorescens). | Mantar oda nemini kontrol altına alın ve nemin 80-85% arasında tutun. Sulamadan önce mantar yüzeyinde bulunan suyun buharlaşmasını bekleyin. Yaygın bulaşlarda, 45 litre su içerisinde 113 gram klor kullanın. |