YEM BİTKİLERİ ÜRETİMİ
Fiğ türleri içerisinde tarımı en yaygın yapılan adi fiğdir.Yurdumuzun her bölgesinde yetiştirilmekte ve ekim alanı gittikçe genişlemektedir.Adi fiğden genellikle münavebe bitkisi, yeşil ot,kuru,silo yemi ve yeşil gübre olarak yararlanılmaktadır.
Devam Et
Amarant yetiştiriciliği amarant, amaranthaceae familyasında yer alan tek yıllık olup, tahıl, yem bitkisi, yağ bitkisi olarak dünyada tarımı geniş alanlarda yapılan bir bitkidir.
Devam Et
Anason yetiştiriciliği anason (pimpinella anisum l.) yaklaşık 1500 yıldır, eski mısırlılar'dan beri kültürü yapılan bir bitkidir. Ülkemizde tıbbi ve baharat bitkileri arasında önemli bir yere ve ihracat payına sahiptir. Anason %1-6 oranında uçucu yağ içerir ve yağın %70-85'ni anetol oluşturur.
Devam Et
Arıotu yetiştiriciliği arıotu, hydrophillaceae familyasına ait kaliforniya orijinli tek yıllık bir bitkidir. Dik olarak gelişen, 60–100 cm kadar boylanan bir bitki olup sapın üzeri dikenimsi tüylerle kaplıdır. Yapraklar sap üzerinde almaşıklı olarak dizilmişlerdir.
Devam Et
Arpa yetiştiriciliği arpa tek yıllık bir uzun gün bitkisidir. Fakat değişik gün uzunluklarına da uyabilir. Arpa, tahıllar içinde en çok kardeşlenenlerdendir. Olağan durumda 5-8 kardeş verir. Bitki boyu 35-100 cm kadardır. Başakları 8-15 cm boyunda, 2, 4 ve 6 sıralıdırlar.
Devam Et
Aspir yetiştiriciliği aspir yetiştiriciliği ülkemizde son yıllarda artış göstermiştir. Aspir fiyatları 2014 yılında 1 tl/kg.'a kadar çıkmıştır. Kuraklığa dayanıklı bir bitki olup ortalama olarak 130-150 günde yetişebilen bir bitkidir.
Devam Et
Ayçiçeği tarımı ayçiçeği ülkemizde ve dünyada yağlık ve çerezlik olarak iki tip olarak yetiştirilir. Ancak bahçelerde süs bitkisi ve kesme çiçek olarak değerlendirilen tipleri de mevcuttur. Çerezlik olarak insanların tüketimi ve kuş yemi olarak değerlendirilir.
Devam Et
Ayçiçeği yetiştiriciliği tarla hazırlığı tarla hazırlığında amaç; ön bitki artıklarını toprağa karıştırmak, yabancı otları yok etmek, iyi bir tohum yatağı hazırlamak, çimlenme, çıkış ve büyüme için uygun rutubet, havalanma ve sıcaklığı sağlamaktır.
Devam Et
Ayçiçeği yetiştirme teknikleri ayçiçeği ülkemizde önemli bir yağ bitkisi olup yağ tüketimimizde 1'inci sırayı almaktadır.Türkiyebitkisel ham yağ üretiminin %50'si ayçiçeğinden karşılanmaktadır. Ülkemizdeki yağ bitkisi üretimi karşılamadığı için bu açık ithalat ile kapanmaktadır.
Devam Et
Bakla tarımı yemeklik tane baklagiller içerisinde yer alan bakla, içerdikleri protein oranının yüksek olması ve insan beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. İklim istekleri bakla donma noktasının üzerindeki sıcaklıklara dayanan bir yemeklik baklagildir.
Devam Et